Agnes Holmberg

Min sommar genom boksidor

Publicerad 2018-07-14 15:57:04 i Böcker,

Jag kan inte vara den enda läsande människan på jorden som får ett otroligt läs-sug så fort det är soligt utanför. Samtidigt som jag läser mycket under sommarmånaderna så har jag också en sorts orimlig idé om att jag inte bara ska vilja läsa mer när det är ljust längre, utan även att jag ska hinna läsa en mycket större mängd än vanligtvis. Så är det ju absolut inte, men glömmer lätt bort att trots att det inte är plugg eller jobb som vanligt så händer det så mycket annat som kommer ivägen för läsningen. 
Därför har jag valt ut sex stycken böcker som jag har planerat att hinna läsa färdigt innan terminen börjar i september. Let me tell you why. 
"Den hemliga historien" är Donna Tartts debutroman och fick MYCKET positiv kritik när den kom ut. Den handlar i korta drag om en kille som blir ett med ett gäng studenter när han börjar på ett mycket litet college i Vermont. Historien tätnar och tätnar och allteftersom växer ett mörker ur berättelsen som bara går att finna i ett fenomen; människan. Väldigt Twin Peaks-likt! Detta var den första bok jag läste denna sommaren, och för att vara ärlig så började jag tidigt förra terminen, men hann inte färdigställa den förrän i början av juni. Men! En otroligt bra bok som jag kommer skriva lite mer om i ett eget inlägg. 
Som Mumin-älskare känns det nästan obligatoriskt att läsa den här vid midsommarhelgen. En berättelse om att somna i ett träd och försvinna från in familj, övervinna poliser och parkvakter och hattifnattar, om hemligheter (och farligheter) på midsommarnatten och slutligen om återföreningens lycka och nostalgi. En otrolig feel-goodbok, som skapar trygghetskänsla ända in i märgen. 
För tillfället håller jag på att läsa "Världen av igår" av Stefan Zweig, en självbiografisk berättelse om hur det Europa som fanns innan första världeskriget sakta men säkert försvann in i mörkret efter de två krigen. Det är en historia om Europas historia och om en person som saknar den trygga värld som tidigare tyckts helt oumbärlig. Hittills mycket gripande och ett väldigt givande perspektiv för en historiestudent. 
Samtidigt läser jag också boken "La garconne" (Victor Margueritte), en bok på franska från 20-talet, som handlar om en ung kvinna som bryter sig loss från konventioner och kulturella föreställningar i dåtidens Frankrike. Än så länge väldigt svårt, men lagom utmanande att läsa en bok på franska. Pluggade franska i fem år i skolan men fattar fortfarande inte mycket. Men bra övning inför Paris om några veckor!!!
Jag tror att jag har läst "Stolthet och fördom" kanske sju gånger sedan jag fick den när jag var  14 år. Läser den i snitt en gång per år och de senaste gångerna har det (utan någon planering) infallit sig så att jag har läst den varje sommar när vi har varit på Själland med familjen. Nu känns det helt oumbärligt att åka utan den, så när vi åker till Danmark ligger den här överst i väskan. Den är ett bevis på att man inte kan läsa en bok för många gånger. 
Väl i Paris i augustihettan ska jag ta med mig några av Patrick Modianos böcker (som "Lilla smycket"). Han är en av mina favoritförfattare och jag har ännu inte stött på någon annan som skriver så mystiskt och samtidigt förståeligt om en plats att det känns som att man själv står där bredvid honom. Jag tror att jag tar med mig "Dora Bruder" och "Nätternas gräs" och så ska jag leta upp specifika platser som han nämner och gå dit och insupa hela stämningen. Är jag nördig? Ja. Är det okej? Ja!
Svårt att undgå att jag har valt böcker utefter sommarens skiftningar och förändringar, och beroende på var jag ska befinnna mig. Tips att planera upp lite, så känner man sig inte stressad vid tanken på allt man vill hinna läsa. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag heter Agnes och är en modeälskande, kaffedrickande Lunda-cyklist på 20 år, med ett ohälsosamt dyrkande av Lana del Rey. Förutom allt detta skriver jag också, i hopp om att någon gång kunna producera något riktigt bra.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela