Agnes Holmberg

Parissöndag i Versailles

Publicerad 2018-08-28 22:44:38 i Mysiga händelser, Resor,

 Söndagen den femte augusti vaknade jag mellan varma lakan till ljudet av staden utanför. 
Köpte kaffe och åkte metro plus tåg ut till Versailles för att titta på historiska saker. Jag var ganska pepp. Som ni kan förstå. 
Vi kom fram relativt i tid, men tyvärr var man tvungen att vänta i ca två timmar för att gå igenom en säkerhetskontroll innan man fick komma in. Den suddiga bilden representerar exakt hur det kändes i huvudet efter att ha stått i gassande fransk sol i två timmar. 
Men tillslut kom vi in!
Hittade djävlar; 
och ljuskronor i taket. 
Jag har varit på Versailles tre gånger nu och blir ändå lika förstummad varje gång. Det är lite pinsamt, men är det så så är det så. 
Det fanns bland annat Ludvig XIV's säng som han sov i de sista fjorton åren av sitt liv. Kanske ni förstår min förundran. 
I en trapphall såg det ut som att golvet bestod av böljande vatten. 
Efter att ha försökt hitta Maria Antoinettes säng och misslyckats så åt vi mackor, drack massa vatten och gick ut! Eftersom det var en söndag så hade de vattenspelen igång, och på vissa ställen med ackompanjerande musik. Intressant information; Versailles är beläget på en plats dit det är relativt svårt att få mycket vatten och ändå så valde de att ha en trädgård med vatten som fokus. Och tänk på att om det är svårt att få dit tillräckligt med vatten idag, tänk då på hur det var på 1700-talet. 
Vandrade vidare längs med Allée de Saturne tillsammans med en solbränd solkung. 
Jag är ändå förvånat glad över att kursen jag läste i Trädgårdskonstens historia gjorde sånt intryck på mig att jag fortfarande tänker på det jag lärde mig såfort jag befinner mig i en trädgård. 
Parken är verkligen magisk, och överallt hängde folk i skuggan på grund av värmen. 
Vattenflaskan; min bästa vän hela tiden vi var i Paris. 
Var så nöjd med dagen att jag blev allvarlig. Exakt så kändes det. 
Efteråt tog vi tåget och metron hem och tog det lugnt hemma resten av kvällen eftersom att båda hade solsting. Om jag hade bott i Paris hade jag jämt åkt ut hit. 

Om

Min profilbild

Jag heter Agnes och är en modeälskande, kaffedrickande Lunda-cyklist på 20 år, med ett ohälsosamt dyrkande av Lana del Rey. Förutom allt detta skriver jag också, i hopp om att någon gång kunna producera något riktigt bra.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela