Agnes Holmberg

Nätter med molnfri himmel

Publicerad 2017-10-10 07:42:00 i Skriva skriva skriva,

Jag håller ju på att läsa "Elisabet", en tegelsten på ett antal hundra sidor och då kan det vara skönt och omväxlande att läsa färdigt en liten kort bok så känns det som man kommer någon vart. Jag har läst och älskat flera av Patrick Modianos (Nobelpriset i litteratur 2014) tidigare böcker och nu hade han släppt en ny: Straffeftergift. 
Fick låna den av mormor, och blev överraskad på flera sätt. Grundhandlingen har fokus på Patricks egen barndom, och boken utspelar sig under ett par månaders tid när han och hans lillebror bor hos deras mammas kompisar medan föräldrarna är ute på olika håll och reser. De kvinnor dessa två småpojkar lever hos måste ha haft stort inflytande på dem, och beskrivs både med lite skrämsen respekt och beundran. 
Modianos språk är som alltid träffsäkert. Har man läst hans tidigare böcker är man sedan innan förväntansfull på det språkliga och det är sannerligen inget man blir besviken över. 
Man märker hur pojkarna (och framförallt Patrick beskrivs noggrant) försöker klara sig utan föräldrarna och samtidigt försöker förstå i vilket sammanhang de har hamnat. Deras ålder nämns inte men de är fortfarande små för det är enbart Patrick som har börjat skolan. De hittar på en historia om en markis som bor i ett öde slott i byn där de bor, alltmedan de väntar utan att veta på vad och med en ond aning om att allt inte står rätt till med deras förmyndare. 
Det bästa med den här boken är språket och pojkarnas relation, som har ett djup som lätt drar med en in i berättelsen. Tyvärr vet jag inte riktigt vad jag tyckte om handlingsutvecklingen, det kändes som om jag förväntat mig mer av den allteftersom den byggdes upp. 
Men vill ni läsa en kort bok på bara hundra sidor med ett fantastiskt språk borde ni verkligen låna denna! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag heter Agnes och är en modeälskande, kaffedrickande Lunda-cyklist på 20 år, med ett ohälsosamt dyrkande av Lana del Rey. Förutom allt detta skriver jag också, i hopp om att någon gång kunna producera något riktigt bra.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela