Agnes Holmberg

Tiden är upphävd och allt börjar om

Publicerad 2017-12-23 10:26:22 i Böcker, Skriva skriva skriva,

Jag har läst en bok som kvalar in på topp tio bästa böcker jag någonsin har läst. 
"Nätternas gräs" av Patrick Modiano är en relativt tunn bok full med drömmar som sveper en med till Paris, 60-tal. 
Den är självbiografiskt skriven, allt med utgångspunkt från författarens egna återupptäckta anteckningsbok från hans ungdomsår, och bygger på hans relation med en mystisk kvinna. Han vet inte mycket om henne, i praktiken ingenting alls, men de utvecklar en intim relation under några få månader. 
Jean och Dannie, som karaktärerna heter, vandrar genom Paris, dricker Cointreau på caféer och åker emellanåt till ett tomt hus på landet utanför staden, där han en dag glömmer ett manuskript när hon helt oförklarligt påstår att de inte kan återvända dit.  
Hela boken bygger på något sätt på att författaren försöker komma till ro med sina minnen, lösryckta känslor för mystiska avenyer, namn på platser och personer i den svarta anteckningsboken som han aldrig har återsett senare i sitt liv. Vad var det som hände med Dannie som gjorde henne så hemlighetsfull och frånvänd från honom, och som ledde till att han aldrig mer kunde återse personerna vars namn stod nerklottrade i anteckningsboken?
Mycket av det som händer kommer i vågor från författarens sida, han vandrar på en viss plats och en "slöja slits itu", han lyckas tyda ett halvt bortskavt namn i anteckningsboken, eller så drömmer han. 
Boken bygger på deras relation, som i sin tur är upplagd på ömsesidighet, på förståelse för varandra, och på att våga släppa taget. Mycket får Jean aldrig reda på, men han kan aldrig riktigt släppa det ändå. 
När boken var slut kände jag mig hjärtekrossad rent ut sagt, det kändes som att hans minnen hade blivit mina och att de nu plötsligt ryckts ifrån mig. Jag tror att jag läste om de två sista sidorna fem gånger. Slutet var fantastiskt och därför publicerar jag det inte här utan låter er upptäcka det själva när ni läser den. För det tänker ni väl göra? 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Jag heter Agnes och är en modeälskande, kaffedrickande Lunda-cyklist på 20 år, med ett ohälsosamt dyrkande av Lana del Rey. Förutom allt detta skriver jag också, i hopp om att någon gång kunna producera något riktigt bra.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela